Mælkemand, Niels Nielsen Aalbæk
Filmfoto


Mælkemand, Niels Nielsen, Ålbæk1956

Beskrivelse:
På billedet fra 1956 er det Aalbæks daværende mælkemand, Niels Nielsen, der tager sig tid til et hvil og en sludder med en af de drenge, der hjalp til efter skoletid.
Niels Nielsen kørte mælk ned vogn og hesten Lotte fra 1958 til den 9. marts 1961. Den dag lukkede nemlig mejeriet »Løven« i Aalbæk, og mejeristen Arne Sørensen måtte henvise blandt andet Niels Nielsen til mejeriet i Jerup. Aalbæks mælkemand fortsatte dog med at køre mælk ud til kunderne, nu i et folkevognsrugbrød. Kunderne måtte i de første år omkring 1953 betale 43 øre for en liter mælk. For den pris blev mælken så bragt til døren, og det var næsten alle årets dage, uanset vejrliget.
De eneste dage mælkemanden holdt fri var juledag og nytårsdag, Niels Nielsen stoppede som nælkemand i 1965, hvorefter Finn Kragskov overtog turen og hvervet som mælkemand i Aalbæk..


Anette Andersen, Ålbæk fortæller følgende om sin far
Da jeg bor i Aalbæk og er født og opvokset der, er det naturligvis det der mest har min interesse - især det om mælkemand i Aalbæk.
Nu er det sådan, at min far - Børge Sørensen - har været mælkemand i Aalbæk i 2 omgange.
Den første gang var, da jeg endnu ikke gik i skole (jeg er årgang 1948). Det helt nøjagtige tidsrum kender jeg ikke, men han kørte med hestevogn fra Mejeriet Løven i Aalbæk. Hesten hed Lotte og var opstaldet hos Tidemann Andersen i gården, der ligger på samme side som Q8 - lidt bagved.
Det jeg husker bedst, var når jeg fik lov til at ride på hesten fra mejeriet og ud til stalden. Det skete når min far var færdig med at køre mælketur.
Måske afløste Niels Nielsen min far i 1956 - jeg ved det ikke, men muligheden foreligger.
Næste og sidste gang min far kørte med mælk, var da mejeriet Løven lukkede, og mejeriet Norden i Skagen overtog mejeriudsalget i Aalbæk - det var i 1960, hvor mejeribestyrer Arne Sørensen stoppede og rejste med familie til Afrika..
Mejerietudsalget blev bibeholdt på mejeriet i Aalbæk og mine forældre blev ansat som bestyrer. Min mor - Elly Sørensen - passede butikken, mens min far kørte mælk ud i et folkevognsrugbrød.
Al mælk blev leveret fra mejeriet Norden i Skagen.
Mejerietudsalget blev senere flyttet længere ned ad Centralvej, da mejeriet blev solgt til anden side - så vidt jeg husker til pelsdyrfarmer Oscar Christensen, som oprettede pelseri i bygningen.
Det ny mejeriudslag blev indrettet på Centralvej 11, hvor der meget tidligere havde været en tøjforretning, som ikke var i brug. Indehaveren - Signe Frost - blev boende i huset, og mine forældre lejede så lokalerne.
Indtil 1974 havde mine forældre mejeriudsalget og mælkeudbringning. De lukkede udsalget og stoppede med mælkeudbringningen, da de forskellige købmænd begyndte at sælge mælk.
Varersortimentet var jo ikke så stort - kun mælk, smør og ost samt is.
Som jeg læste i beskrivelsen var de eneste fridage 1. juledag og nytårsdag. Men alligevel var der sommetider behov for ekstra leverance - især til hotel Mygind og Aalbæk gl. Kro.
Jeg, min bror samt andre børn har hjulpet med at køre mælk ud i al slags vejr - det var ikke altid lige nemt. Om sommeren kørte vi mælk ud til sommerhusene - helt fra Bunken og til Napstjert.


Ålbæk gamle mejeri på Stationsvej blev i januar 1975 omdannet til Trykcentral for Skagens Avis

Untitled  

Untitled  


  Top Home - Gå til Forsiden