Badehotellet Grenen
Vis på kort
Skagens gren Opført år: 1898
Filmfoto


Badehotellet Grenen

Beskrivelse:
Skagen Badehotel lagt i Ruiner
10. oktober 1938, tidligt om morgenen, for vandledes et af de mest besøgte hoteller i Skagen til et brændende inferno. Lynet slog ned i bygningerne ved halvfire-tiden om morgenen, og hele den østre del at hotellet brændte ned. til grunden. En af de brandmænd, der var med i slukningsarbejdet lever endnu, og han fortæller, at der ikke var meget at gøre for redningsmandskabet, da hele hotellet var bygget af træ, som flammerne ret hurtigt fortærede. Gustav Pedersen, der er 81 år og bor på Carl Johansensvej i Skagen, kan fortælle meget om begivenheden, som nu er gledet helt over i historien i og med, at resten af hotellet brændte under krigen, og der nu kun ligger resterne af fundamenterne tilbage. - Vi kunne ikke redde noget som helst og koncentrerede os om bare at slukke branden. Den var slukket hen på eftermiddagen, og vi holdt brandvagt den næste nat, men da lå hele fløjen i ruiner. Det var en ilddåb for Skagen kommunale Brandvæsen, som fik sin første sprøjte i 1937. Den og så et brandslukningskøretøj fra Frederikshavn var alene om slukningen, og der var en hektisk aktivitet på brandstedet, som også trak talrige tilskuere til. - På et tidspunkt var vi bange for at skorstenen


Beskrivelse:
skulle styrte sammen over tilskuerne, så brandchefen gav ordre til, at vi simpelthen skulle spule fundamentet væk under den, så den væltede af sig selv, siger Gustav Pedersen, som godt nok ærgrede sig gul og grøn over, at hotellet brændte.- Jeg kendte stedet som min egen bukselomme, fordi jeg som blikkenslager havde lavet meget arbejde derude. Samtlige toiletter og badeværelser havde vi lavet hos Jakob P. Sørensen, som i øvrigt også var brandchef i Skagen. Lokal-kendskabet til bygningernes indre var ikke nok for det travle brandkorps til at de kunne redde hotellet, Det var i den afdeling af bygningen, at hotellets køkken lå, og der var en vinkælder underneden, det fik vi nogen morskab ud af. Vinflaskerne sprang som champagnepropper, og på et tidspunkt var der en, der sagde, at vi skulle give en af de andre en stråle for han var sikkert tørstig. I hvert fald var der nogen, der ved den lejlighed fik smagt på varerne. Foruden køkkenets og vinkælderen udbrændte hovedindgangen, portier-logen hotellets store hal, spisesalen og læseværelset også te-salonen brændte sammen med arkivet og den berømte autografsal, med autografer af den siamesiske konge, ekskejser Wilhelm og den svenske konge samt mange flere notabiliteter. Mange af værelserne udbrændte også totalt, og det gjorde det umuligt at anvende hotellet mere som det, det var. Året efter måtte alle henvendelser, og der indløb mange, der gik på at bestille værelser for sommer-sæsonen besvares med: Beklager hotellet er brændt!


Beskrivelse:
Under krigen blev den fløj, der var tilbage, brugt af den tyske besættelslesmagt og ved en ildsvåde nedbrændte også den, Det var en stor sorg for mange både i Skagen og i udlandet, at det kendte bade-etablissement ikke længere eksisterede, og der arbejdedes længe med planer om at genopbygge hotellet, som ved branden var forsikret for den formidable sum af tre kvart million kroner. Men der kom aldrig mere til at stå et hotel på Grenen. I dag står der en anden bygning, der også er pompøs på sin egen måde, det er Grenen Kunstmuseum, der ejes af Axel Lind Kunstmuseet er ikke bygget oven på ruinerne, som ligger der endnu i klitterne og vidner om en svunden tid.



Man kunne flyve til Skagen Badehotel


Skagen Badehotel i de gode gamle dage. Bemærk tennisbanerne i forgrunden


Fotografisk optryk 1981 efter originaludgaven fra 1912 Forhandling: Jørgensens Boghandel. Tryk: Skagen Bogtrykkeri


Bagsiden af et Postkort fra omkring 1908

Untitled  

Untitled  


Literatur:

1.
Gæstgiveriets Historie i Danmark: Helge W Qvistorff - Skagen Badehotel
Side 76-84

2.
Historien om Skagens Badehotel: DRC-Bladet : Restaurant & Cafe 1989, nr. 10.
Side 12

3.
Skagens Badehotel på Grenen: Skagen Fiskerestaurant 1976 - 26 Sider
(Originaludgave 1910)

4.
Skagens Avis: Lørdag den 22 Oktober 1988 - Stor sorg i Skagen for 50 år siden:
Brandmand Gustav Pedersen, Skagen - Fortæller om branden den 10 oktober 1938

5.
En kostelig historie fra Skagen - Aino - Verden og Vi, 1913 nr 32
Side 10-11 : ill.

6
Skagen på Postkort - Skagen Lokalhistoriske Forening 2003
112 sider - ISBN 87-88602-11-7
Side 4

7.
Skagen retake - En by i lys 2013
214 sider - ISBN 978-87-982298-4-1, Side 16


  Top Home - Gå til Forsiden